THERMAL ENDURO Baile 1 Mai

REGULAMENT

20-22 mai 2016

Thermal Enduro este un concurs de Enduro Mountain Biking din Romania ce va avea loc in judetul Bihor,
in Baile 1 Mai, intre 20-22 mai 2016

1. Informatii generale despre Thermal-Enduro - Baile 1 Mai

Organizatorul concursului este Asociatia Clubul Sporti XTerra Sport Bihor.

Thermal-Enduro este un concurs tip raliu unde se cronometreaza doar coborarile. Traseele vor fi in numar de 5 in general pe poteci care coboara, cu cateva portiuni de pedala pe zone plate. Doua trasee tehnice si trei mai simple.

Etapele de legatura dintre cele 5 trasee sunt urcari lejere cautate in asa fel incat sa nu fie o problema pentru cei mai putin antrenati sau rezistenti la urcarile pe bicicleta.

Acest concurs este accesibil tuturor mountain bikerilor pe portiunile mai complicate existand posibilitatea de a alege si linii mai usoare dar care necesita mai mult timp pentru a le parcurge (chiken line-uri).

Concursurile Enduro si traseele de acest gen nu sunt recomandate pentru incepatori sau ciclisti deloc antrenati. Traseele pe care se desfasoara probele sunt 95% coborare si au si cateva sectiuni de nivel tehnic mai ridicat, unde greselile inseamana pierdere de timp pretios.

Thermal Enduro are 5 probe speciale pe distante intre 1,4km si 2,2 km. Distanta totala, cu sectiunile de legatura, este de aproximativ 30 km.

Enduro este o disciplina destul de noua in lumea ciclismului iar pentru necunoscatori trebuie sa precizam ca nu este vorba de un concurs de DH (down hill) si nici un concurs de XC (cross country). Este o disciplina de genul “Gravity”, deci destinata celor carora le surade adrenalina si aventura!


2. Competitia

2.1 Startul

Startul cursei se realizeaza in grupuri de 5 concurenti in intervalul orar 10 - 11.55.

Concurentii vor porni in cursa in functie de categoria si grupa in care se vor inscrie si vor fi obligati sa respecte orarul de start (primit la inscriere), de la fiecare proba speciala.

Startul in probele speciale se va da la intervale de 1 minut si la 3 minute intre categorii. Concurentii trebuie sa fie pregatiti sa ia startul la ora indicata in orar.

Concurenti au responsabilitatea de a verifica prezenta unor posibile erori in ceea ce priveste momentul startului si orarul primit.

2.2 Probele Speciale

Vor exista 5 probe speciale pe distante intre 1,4km - 2,2 km care se cronometreaza separat si se desfasoara in procent de 95% pe trasee de coborare si cateva portiuni plate de pedalare.

2.3 Transferurile

Transferurile dintre probele nu sunt cronometrate!

In schimb, fiecare concurent are o recomandare de timp in care trebuie sa ajunga la startul urmatoarei probe. Concurentii care au o intarziere prea mare vor fi penalizati sau descalificati la decizia comisarilor de traseu !

Daca concurentii realizeaza un transfer inaintea timpului impus in orar acestia au obligatia sa astepte in spatele liniei de start pana la momentul indicat in orar. Concurentii intarziati vor lua startul cu prioritate cu aprobarea comisarilor si cu penalizarile de rigoare.


2.4 Cronometrarea

Cronometrarea se face prin sistemul curselor de orientare.

Fiecare concurent va primi un cip la inscriere si are obligatia sa-l introduca in statiile receptoare de fiecare data cand acestea sunt prezente. La fiecare statie exista un oficial care observa si ajuta in caz de nevoie la introducerea cipurilor in statiile de receptie. Locatiile unde se afla statiile de receptie sunt evidentiate prin placute galbene special inscriptionate.


3. Inscrierea

Inscrierea se face prin completarea “FORMULARULUI DE INSCRIERE”.

Valoarea taxei de inscriere este de 65 Lei si se poate face prin transfer bancar in contul organizatorului, Asociatia Clubul Sporti XTerra Sport Bihor, pe numele - Fabian Stefan (RO90 BTRL 0050 1201 D110 94XX) cu specificarea numelui si prenumelui participantului, asa cum apare in buletin + categoria la care se doreste participarea (exemplu: Popescu Ion, cat. elite).

Se mai poate face la fata locului unde va costa 85 Lei odata cu ridicarea numarului.

Ridicarea numerelor se face in data de 21.05.2016 in intervalul orar 15:00 si 19:00 si 22.05.2016 in intervalul 08 – 09.30.

Numarul maxim de participanti este de 100 de persoane si sunt inscrisi in ordinea “primul venit primul servit”.

Lista de inscrieri este dechisa pentru 100 persoane si in cazul in care exista renuntari in grupul primilor 100 inscrisi, automat se vor lua urmatorii din lista de asteptare.

Numerele de concurs vor fi impartite in functie de categoria la care se vor inscrie concurentii. Organizatorii isi rezerva dreptul de a realiza schimbari in ordinea numerelor de concurs, in cazul in care considera a fi necesar.

4. Categorii

Thermal-Enduro este un concurs deschis tuturor grupelor de varsta (cei sub 18 ani avand obligatia de a prezenta acordul parintilor) avand 4 categorii. Fete, Juniori, Seniori si Master.

Nu recomandam particicparea copiilor cu varsta sub 15 ani decat daca se considera pregatiti pentru o zi intreaga de efort fizic!

5. Recunoasterea traseelor


Traseele vor fi marcate cu cel putin 24 ore inainte de eveniment si se recomanda parcurgerea lor, acestea avand multiple portiuni care pot pune in pericol siguranta participantilor.


6. Reguli specifice

Toate traseele parcurg zone de camp si de padure, fara trafic rutier!

In timpul probelor concurentii sunt obligati sa permita competitorilor mai rapizi sa depaseasca.

Fiecare participant trebuie sa fie independent in timpul cursei! Trebuie sa isi asigure cantitatea de apa si hrana necesara cat si uneltele si piesele de schimb necesare pentru interventii rapide (pana de cauciuc).

Reparatiile de amploare se fac numai in zona de service.

Devierea voita de la traseu pe scurtaturi este interzisa si va fi urmarita de comisarii de trasee. Nerespectarea acestei reguli duce la descalificarea automata a concurentului!!


7. Bicicleta si echipamentul

Este interzisa inlocuirea cadrului – sau a partilor acestuia, a furcilor si a rotilor, pe durata intregii competitii.

Bicicleta trebuie sa fie in perfecta stare de functionare. Participantii care nu indeplinesc aceasta conditie vor fi exclusi din competitie.

Este obligatorie purtarea castii pe parcursul cursei, atat in timpul transferurilor cat si pe durata probelor speciale. In timpul probelor speciale se recomanda purtarea unei casti de tip full-face aprobata de catre CE, precum si manusi, genunchiere si protectii pentru coloana. Concurentii care nu poarta casca la start vor fi descalificati. Sunt permise 2 tipuri de casti: full-face si versiune XC (ciclism sau moto).

Fiecare concurent trebuie sa fie independent si sa nu primeasca asistenta externa cu exceptia zonelor de service.

Este recomandat ca fiecare concurent sa abordeze cursa in functie de propriile abilitati tehnice si pregatire fizica.

Este recomandat ca fiecare concurent sa aiba asupra sa un telefon mobil pentru a contacta sau a putea fi contactat de catre organizatori in caz de nevoie. In timpul sesiunii de informare, organizatorii vor comunica numarul de telefon la care pot fi contactati in caz de urgenta.

Numarul de telefon pentru situatii de urgenta va fi de asemenea imprimat pe orarul care va fi inmanat fiecarui concurent.


8. Traseele

Traseele Thermal-Enduro cuprind zone tehnice, de viteza,trambuline, zone stancoase sau cu pietris, coborasuri extrem de abrupte si diverse obstacole.

In general, traseele de acest tip nu sunt potrivite pentru incepatori sau ciclisti neantrenati dar fiecare portiune complicata (periculoasa) are alaturata si o zona de trecere mai usoara (simpla), pentru cei mai putin initiati in aceasta disciplina.

Traseele vor fi marcate cu semne specifice si banda semnalizatoare pentru directionare.

In cazul in care un concurent deviaza de la traseu in mod accidental si distruge marcajul sau strapunge banda semnalizatoare, are obligatia de a reintra in cursa cat mai aproape de zona prin care a iesit.

Este interzisa modificarea traseului in timpul evenimentului! Organizatorii isi rezerva dreptul de a face modificari neanuntate prealabil in cazul unor situatii de urgenta ca de exemplu: conditii meteo nefavorabile sau pentru a garanta siguranta concurentilor in timpul cursei.

Organizatorii vor asigura prezenta unui deschizator si a unui inchizator care sa se asigure ca traseul si concurentii sunt in siguranta.

Este interzisa transportarea, impingerea sau tractarea concurentilor cu vehicule motorizate.


9. Informarea participantilor

Cu 30 de minute inaintea plecarii in cursa a primului concurent se va efectua o scurta sedinta tehnica !


10. Ajutor si asistenta

In caz de accident, concurentii au responsabilitatea de a-i ajuta pe cei raniti sau aflati intr-o situatie de urgenta. Daca este posibil acestia trebuie sa informeze imediat organizatorii.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a penaliza sau descalifica concurentii care nu respecta aceasta regula.

Concurentii care se retrag din cursa trebuie sa informeze organizatorii.

Concurentii care se retrag din cursa sau au depasit limita maxima de timp admisa trebuie sa ajunga la zona de start cat mai repede posibil si sa urmeze instructiunile organizatorilor. In caz de urgenta, pentru a facilita accesul organizatorilor, este posibila suspendarea etapelor speciale. In acest caz, concurentii nu vor fi cronometrati. Totodata, este posibil ca traseul sa fie deviat, situatie in care concurentii vor fi indrumati de catre organizatori catre urmatoarea etapa speciala.


11. Clasamentul Final

Clasamentul final va include suma timpilor realizati in fiecare proba speciala de catre participantii la fiecare categorie. Timpul cel mai mic este declarat timpul castigator.


12. Premierea

Se vor premia prímele 3 locuri la fiecare categorie.

Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul regulament. Nici o schimbare la acesta nu va mai avea loc cu 48 de ore inaintea cursei.

Va asteptam cu drag!